Airbus, İngiltere ve Türkiye’den A400M için yeni siparişler alarak uçağın üretim hattını bir süre daha açık tutmayı hedefliyor.
Türkiye gibi A400M uçağı kullanıcısı olan ülkeler, son zamanlarda yaşanan gelişmelerle birlikte nakliye filosunun önemini daha da iyi kavradı. Özellikle Türkiye’deki Kahramanmaraş depremi sonrasında A400M’ler yardımların bölgeye ulaşması için bölgeyle hava köprüsü kurdu. Sorti sayılarının artması ve Türkiye’nin 10 adet gibi kısıtlı sayıda A400M’e sahip olması uçaklara düşen yükü daha da arttırdı.

Airbus, A400M siparişlerine yenilerini ekleyerek üretim hattının ömrünü uzatmak için kısa bir zamana sahip. Halihazırda 178 siparişin 127’sini teslim eden şirket, 2029’a kadar elindeki siparişlerle üretim hattını açık tutabilir. Airbus, Türkiye ve İngiltere’nin yanında çeşitli Orta Doğu ülkelerinden de sipariş almayı hedefliyor.
Airbus CEO’su Michael Schoellhorn’un dediğine göre İngiltere 6 adet yeni sipariş vermek isterken Türkiye ise elindeki A400M sayısında kesin bir sayı olmamakla birlikte arttırıma gidecek. İngiltere ve Türkiye şimdiye kadar sipariş verdikleri uçakların hepsini teslim aldı. Bu siparişler kapsamında İngiltere’ye 22, Türkiye’ye 10 adet A400M teslim edildi.

Schoellhorn, A400M programının Airbus için maliyetli bir proje olduğunu bu sebepten dolayı şirketin maliyetleri azaltarak projeyi daha da kârlı bir hale büründürmeye çalıştığını sözlerine ekledi. A400M ATLAS, proje süreci boyunca maliyetleri sebebiyle iptal olma tehlikesiyle karşılaşmış ancak müşteri ülkelerin desteğiyle proje devam etmişti.
A400M ATLAS nakliye uçağı projesi 1985 yılında başlatılmış Türkiye ise projeye 1988 yılında katılım göstermiştir. Türk Hava Kuvvetleri’ne ilki 2014, sonuncusu da 2022 yılında olmak üzere toplamda 10 adet A400M nakliye uçağı teslim edildi.