Ukrayna güçleri, Rusya’nın Harkov’da Kuzey Kore üretimi M-2018 adıyla da bilinen Bulsae-4 Görüş Hattı Dışı (NLOS) Tanksavar Füzesi sistemini kullandığını duyurdu.
2022 yılından beri sıcak çatışma haline girmiş olan Rusya-Ukrayna savaşında birçok farklı silah sistemi kullanıldığı daha önceden de görülmüştü. 1. Dünya Savaşı’ndan kalma Maxim makineli tüfekleri, 2. Dünya Savaşı’ndan kalma PPSh makineli tabancalarına, daha modern seçimlerde Türk silahlarının da dahil olduğu birçok farklı ülkeden silahlar bulunmakta. Daha büyük sistemlere gelinecek olursak Ukrayna’ya yapılan yardımlarla da birçok ülkeden farklı aracın sahada olduğunu görmekteyiz. Rusya’da bu ilginç duruma daha önce top mermisi ve füze tedarik ettiği Kuzey Kore’den aldığı Tanksavar sistemini kullanarak bir eklenti daha yaptı.

Rus güçlerinin kullandığı tespit edilen Bulsae-4 “M-2018” NLOS Tanksavar sistemi BTR-80’in Kuzey Kore üretimi versiyonu olan ismi batı istihbaratları tarafından M-2010 olarak adlandırılmış zırhlı personel taşıyıcının üstünde 8’li lançer konfigürasyonunda görüldü. Çalışma prensibi olarak Spike füzesine benzeyen Bulsae sistemi fiber-optik güdüm sistemi ile ateşlendikten sonra uçuşunun canlı görüntüsünü kullanıcısına aktarabiliyor. Bu görüntü sayesinde kullanıcı uçuş sırasında füzenin yönlendirmesini yapabiliyor ve siper arkasında saklanan hedeflerini vurabiliyor. Kuzey Kore’nin silahları hakkında bilgilerini gizli tutması nedeniyle Bulsae’nin menzili tam bilinmese de tahmini 10-25 kilometre menzili olduğu tahmin ediliyor.

Günümüzde artan uluslarası gerginliğin ortasında Kuzey Kore ve Rusya’nın ilişkileri git gide gelişmekte. Bu gelişmelerden iki ülke de çıkarları doğrultusunda kar etmekte. Rusya, Ukrayna ile girdiği savaştan beri altında kaldığı ambargoların etkisini hafifletmekteyken, Kuzey Kore kapalı bir ülke olduğu halde Rusya’dan elde ettiği diplomatik ve maddi destek ile kendini askeri yönde geliştirmeye devam ediyor. Bulsae’nin Ukrayna topraklarında görülmesinin aynı zamanda Kuzey Kore’ye sistemin savaşa girmeden test edilmesi için bir fırsat aynı zamanda da ileride daha fazla Kuzey Kore üretimi aracın savaş alanında görülebileceğine dönük bir işaret olabileceği düşünülüyor.