Namlu üretiminde sıkıntılar çeken Rusya, kendi üretebildiği namlu sayısının kısıtlı olması sebebiyle farklı çözümlere yönelmiş durumda.
“Topçu ordusu” olarak da bilinen Rus ordusunun; devasa mühimmat rezervine rağmen topçu sistemlerinde kullanılan namlular, Ukrayna’daki yoğun kullanımdan dolayı hasar görüyor. Cephede oldukça yoğun olarak kullanılan Rus topçuları, cephede birkaç ayda bir namlu değiştirmek zorunda kalıyor. Rusya, namlu talebine üretim olarak yetişemediği için cephede sıkıntılar baş göstermeye başladığı bildiriliyor.

Sadece 2 adet fabrikanın bu namluları üretebilecek gelişmiş döndürmeli çelik dövme makinelerine sahip olduğu ve bu makinelerin de Avusturya malı olduğu biliniyor. En son 2017 yılında Rusya tarafından ithal edilen bu makineler, yılda yaklaşık 100 adet namlu üretebiliyor. Cephede binlerce namluya ihtiyaç varken bu üretimin yetersiz olduğu çıkarımı yapılabilir.
Ukrayna özel kuvvetlerinin de cephe gerisinde Rus fabrikalarını hedef almasıyla üretim sayısının stabil olması imkânsız bir durum halini almış bulunmakta. Yakın zamanda askeri ekipmanların yanında Msta-S kundağı motorlu topçu sisteminin de üreticisi olan Uraltransmash’a ait Yekaterinburg fabrikasında yangın çıkmıştı.

Bahsedilen olumsuzluklar karşısında Rus ordusu geçici denebilecek birtakım çözümlere başvurdu. Bu çözümlerden birisi de eski çekili obüslerin namlularının bakımdan geçirilerek kundağı motorlu topçu sistemlerine takılması. Richard Vereker adlı bir açık kaynak araştırmacısına göre 4,800 namlu yıl başından beri bu şekilde elden geçirilip kullanıldı. 7,000 namlunun daha bakımdan geçirilerek yeni sistemlere takılmak için uygun olduğu bilinse de bu çözümün savaşın gidişatı düşünüldüğünde sürdürülebilir olmadığı görülmekte.