Çin araştırma gemisi, Japon sularına izinsiz giriş yaptı.

Strateji

Japonya Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri’ne ait bir keşif gemisi Japonya’nın güneybatısında kalan Kagoshima ilinin sularına girdi.

Bu olaydan sadece 1 hafta önce de Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri’ne ait bir keşif uçağı Kagoshima’nın açıklarında bulunan Danjo adalarının üzerinden uçarak Japon hava sahasını ihlal etmişti.

Japonya Savunma Bakanlığı, Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’nin Çin gemisinin varlığını ilk saat sabah 5 sularında gözlemlediğini bildirdi. Gözlemlendikten yaklaşık bir saat sonra Japon sularına giren keşif gemisi sabah 7:53’te Japon sularından ayrıldı.

Hava sahasının ihlali yıllar sonra ilk defa yaşansa da Japon sularında yaşanan bu tarz izinsiz girişler sıkça yaşanıyor. Geçen sene ekimden beri denizaltı ve istihbarat toplama gemilerinin yaptığı izinsiz girişleri de dahil edersek Çin bu sene toplam 13 kere Japon sularına girdi.

Japon sularında tespit edilen Type 636 hidrografik araştırma gemisi 

Japon sularına izinsiz giriş yapan Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri’nin Type 636 hidrografik araştırma gemisi, denizaltıların kullanımında yardımcı olabilecek su derinliği ve sualtı topografisi gibi veriler toplamak için kullanılabiliyor. Bu bilgiler ışığında net sebebi olmasa da Çin’in denizaltılarla operasyon yapmak için bölge hakkında bilgi toplamaya çalıştığını tahmin etmek mümkün.

Japonya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada bakanlığın Asya ve Okyanusya İşleri Bürosu Genel Müdürü Hiroyuki Namazu’nun önceki hava ihlalini de göz önünde bulundurarak büyük bir endişe duyduğunu ve bu endişeyi doğru şekilde Tokyo’da bulunan Çin elçiliğine ilettiğini belirtti.

Geçtiğimiz haftada Japon hava sahasına giren Çin keşif uçağının görüntüsü.

Olayın öteki tarafında ise Çin, ordusuna ait bir geminin Japon sularının yakınlarında seyrettiğini doğruladı fakat geminin Japon sularına girmediğini ve uluslarası sularda dolaştığını iddia etti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning yaptığı açıklamada iki olayın birbirine bağlanmasına veya fazla mana yüklenmesi gerek olmadığını belirtti.

Savunma Bakanlığı’da Çin’in bu ihlallerle ve yakın zamanda yaşanan bu iki olay arasındaki bağı bulmakta zorlandıklarını belirtti fakat bölgede özellikle son zamanlarda Çin ordusunun aktivitelerinin arttığını hatırlamakta fayda var.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir