Geçtiğimiz yıl IDEF 2023’te sergilenen ASELSAN GÜRZ Hava ve Füze Savunma Sistemi, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıldönümü’nde yapılan geçit töreninde görüntülendi.
Zırhlı 8×8 tekerlekli platform üzerinde olan GÜRZ, donatıldığı modern teknolojilerle ve hedefe göre silah çeşitliliğinin fazlalığı öne çıkıyor.
ASELSAN ATOM akıllı parçacıklı mühimmat, HEI ve TP mermileri atabilen 35mm’lik otomatik topu, Sungur, Hisar, Bozdoğan ve Gökdoğan gibi 4 adet alçak veya çok alçak irtifa hava savunma füzesi, Aktif Faz Dizili Arama Radarı (AESA), atış kontrol radarı, elektro-optik algılayıcılar ve diğer araçlarla bilgi ve görüntü paylaşmasını sağlayacak veri bağı gibi birçok gelişmiş özelliğe sahip GÜRZ, Kangal Radyo Frekansı (RF) Bozucu/Köreltme sistemi ile günümüzde tehlikesi git gide artan Kamikaze İHA sistemlerine karşı korumayı arttıracak ve GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi ile de yaklaşan İHA’ları yakarak tam koruma sağlayacak.

Son 20 yıldır radar sistemlerinin gelişmesi ve silahların yerine çok daha güvenilir füzelerin geliştirilmesi ile Pantsir sisteminin üreticisi Rusya hariç çoğu ülke yakın mesafe hava savunma sistemleri için silah bazlı platformlardan füze bazlı platformlara geçiş yapmıştı. Fakat günümüzün artan teknolojisiyle gelişen dronlar, özellikle 2022’den beri devam eden Rusya-Ukrayna savaşında aktif rol oynamasıyla savaşın yine değiştiğinin ve ülkelerin çeşitli önlemler alması gerektiğini ortaya koydu. Bu bağlamda GÜRZ’ün üzerindeki Kangal RF bozucu sistemleri gibi elektronik harp sistemleri dışında günümüzde üretimi yaygınlaşmış akıllı mühimmatlar ile silah platformları da geri dönüş yapmakta.